4 september 2022 – Boekvoorstelling

Op zondag 4 september kan u kennismaken met het verhaal van Hortense Daman, op de boekvoorstelling van Hortense Daman, meisje in het verzet van Mark Bles. Bovendien wordt deze dag aan Hortense het ereburgerschap postuum uitgereikt door stad Leuven. Voor en na de boekvoorstelling en uitreiking is er een gegidste wandeling langs prominente plaatsen uit haar leven en verzet.

Update: De gegidste wandelingen zijn momenteel volzet. Volg onze Facebook pagina om op de hoogte te blijven van toekomstige rondleidingen.

'Een boek dat je leest met een brok in de keel.'

Programma

  • 11u—12u30: Gegidste wandeling (max. 30 personen)
  • 14u—15u: Boekvoorstelling en uitreiking ereburgerschap in het bijzijn van de familie van Hortense Daman, schepen van cultuur Denise Vandevoort en Erik Wijnen, bezieler van burencomité Bierbeekstraat en de muziekgroep de Bierbeekstraatband, in Café Pigeon d'Or, Tiensesteenweg 2, Leuven.
  • 15u—16u30 – Gegidste wandeling (max. 30 personen)

Doorlopend vanaf 11u: maak de wandeling op eigen houtje. Haal de folder met instructies af in Café Pigeon d'Or.

Inschrijven

Deelname aan de boekvoorstelling of een gegidste wandeling is gratis, maar inschrijven is verplicht via standaarduitgeverij.be/hortensedaman. Eén drankconsumptie per ingeschreven deelnemer inbegrepen.


Over Hortense Daman

Hortense Daman uit Leuven was dertien toen de oorlog uitbrak. Via haar broer François kwam ze in het verzet terecht. Haar dekmantel was het werk voor de groentewinkel van haar ouders; onder de aardappelen en eieren in haar fietsmandje lagen vaak rapporten of wapens voor de verzetslieden. Op Valentijnsdag 1944 liep het mis en viel ze in handen van de Gestapo. Na eindeloze ondervragingen kwam Hortense in het concentratiekamp van Ravensbrück terecht, dat ze wist te overleven.

Lees hier meer over het Leven van Hortense Daman